zmrzlinové zaujímavosti ooo
11.06.2010 21:04
členkou vedeckého tímu, ktorý vynašiel spôsob, ako zdvojnásobiť objem vzduchu v zmrzlinovej zmesi bola i neskoršia britská premiérka Margaret Tatcherová
konzumenti zmrzliny zaplatia za mrazenú pochúťku šesťdesiat miliárd eur ročne,
najpredávanejšími zmrzlinami sú vanilková, čokoládová a jahodová. Napriek tomu japonskí zmrzlinári vytvorili exotické príchute - rybiu či z chobotníc,
lízanie zmrzliny aktivuje mozgové centrum, ktoré vylučuje endorfín - hormón šťastia,
v Severnej Karolíne predávajú pikantnú zmrzlinu s tromi druhmi štipľavého korenia a pikantnou omáčkou,
vo Venezuele sa nachádza zmrzlináreń, v ktorej ponúkajú 617 druhov zmrzlín,
anglický kráľ Karol I. vyplácal svojmu osobnému cukrárovi doživotnú rentu za to, že neprezradí recept na ľadovú pochúťku. Výška nebola malá - 500 libier ročne,
skutočnou predchodkyňou dnešnej zmrzliny bola mongolská zmrzlina z ťavieho alebo kozieho mlieka,
prvý stroj na výrobu zmrzliny vymyslela žena - Američanka Nancy Johnson.
Čítajte viac: https://zena.sme.sk/c/4963530/zmrzlina-nam-chuti-uz-cele-storocia.html#ixzz0qZaHZB00