Artemidin chrám v Efeze

05.03.2010 23:47

 

Kto navštívi Efez, ten si vie predstaviť krásu antického sveta. Efez sa nachádza na území Turecka. V časoch svojej najväčšej slávy bol Efez hlavným mestom gréckej Iónie a rímskej Ázie.Narodil sa tu Homér - prvý epický básnik. Efez je rodiskom aj ďalších slávnych ľudí: Hippónax - satirik a Zénodos - literárny kritik, Herakleitos - filozof.

 


 

Artemidin chrám mal unikátne stĺpy v iónskom slohu. 26 stĺpov stálo na podstavcoch s takmer dvojmetrovými reliéfmi umelcov. Chrám bohyne Artemis sa staval sto dvadsať rokov.

Keďže bol tento nádherne zdobený chrám zaradený medzi sedem divov sveta, je veľká škoda, že sa nezachoval, hoci v jeho blízkosti je veľa dochovaných pamiatok. Dôvodom jeho skazy bol požiar v r. 356 pred naším letopočtom. Následne bol chrám zrekonštruovaný. Na rekonštrukcii sa podieľal Alexander Veľký. Okolo r. 262 bol chrám zničený Gótmi. Poslednou pohromou bol nájazd tureckej armády. V tom čase tu totiž žili Gréci.

Ako každá antická pamiatka, aj táto mala svojho novodobého objaviteľa. Bol ním angličan J. T. Wood, ktorý koncom 19. storočia objavil miesto, kde kedysi stál Artemidin chrám. Dnes sa na zachovalé antické mesto Efez chodia pozerať s nadšením turisti z celého sveta.